Marjon-Zijlstra-Fotografie-14
cg-1
Nieuwe-afbeelding-2
_DSC0050

Portefeuille- en assetmanagement

Adequaat vastgoed, onze zorg…

Vanuit de strategische koers en zorgvisie en de (toekomstige) gebruikersvraag vindt een vertaling naar doelstellingen voor de vastgoedportefeuille plaats.
Daar hoort bij het definiëren en identificeren van risico’s (zoals veranderende wet- en regelgeving, ontwikkelingen op de vastgoedmarkt, financiële haalbaarheid/rendementseisen) en kansen (zorginnovatie, technologische ontwikkeling, duurzaamheid, samenwerking bijvoorbeeld met beleggers of andere vastgoedpartijen) hetgeen resulteert in een scherp gekozen vastgoedopgave die ondersteunend is aan de doelstellingen van de organisatie, de kwaliteit van zorg en de zorgexploitatie.

Een portefeuilleplan wordt vertaald naar een investeringsplan dat wordt geïntegreerd in de meerjarenbegroting en het financieringsplan van de organisatie. Assetmanagement houdt in: het vertalen van de doelstellingen van het portefeuilleplan naar concrete locaties en veranderopgaven. Hoe lang wordt een bepaalde locatie doorgeëxploiteerd? Wat betekent dat voor beheer en onderhoud? Welke bijdrage levert een eventuele verandering van een locatie aan de portefeuilledoelstellingen? Welke acquisitieopgave ligt er? Welke kansen en risico’s zijn er verbonden aan de opgaves? Dit alles vertaalt zich in een assetmanagementplan dat jaarlijks geactualiseerd wordt.